Knedle

Evo jednog recepta kada želite zasladiti se pa na malo drugačiji način. To su knedle. Rađene od kuhanog krumpira s dodatkom brašna. U njih možete stvarno stavljati što god vi želite a kad su gotove možete ih opet po želji valjati. To mogu biti pečene mrvice što je najčešći izbor, ali isto tako može biti umak s kiselim vrhnjem, ribana čokolada, mak, kokos i tako dalje što Vam padne na pamet a ja Vam preporučam da u svaki odabir bile to mrvice ili kokos stavite malo šećera ili vanilij šećera i ona tek valjate u tu pomiješanu smjesu. Ja sam na ovim slikama radila sa čokoladom i valjala u mrvice te dodatno napravila mousse od vanilije. Nisam imala u tom trenu ni šljive ni višnje pa sam morala improvizirati iako su mi šljive omiljene. Ovo je jedan recept koji je jako jednostavan i ono što je najbitnije brz je. Količina nije prevelika nego eto baš za zasladiti se u dvoje, troje ili četvero.

Bit će Vam potrebno:

250 g  krumpira (radije birajte crveni krumpir)

100 g oštrog brašna

30 g glatkog brašna

50 g griza

1 jaje

Prstohvat soli

Priprema:

Krumpire operite i stavite ih kuhati u kori. Nemojte ih prekuhati da se raspadaju. Oni su gotovi taman kada lijepo vilica prođe kroz njih.

Ogulite ih te ostavite da se malo ohlade. Sada ih lijepo istucite u pire da Vam smjesa bude glatka. Dodajte brašno, griz, prstohvat soli i jedno jaje te sve skupa lijepo sjedinite.

Pobrašnite radnu površinu, radite kuglice po želji, ja savjetujem srednju veličinu. Ako želite da Vam lijepo izgledaju onda se pobrinite da imaju istu gramažu , za to će Vam pomoći kuhinjska vaga.

Kada ste napravili kuglice tada ih spljoštite u disk te u njih stavite po jednu šljivu, par višanja, kuglicu čokolade napravljene ganache smjesom u manjem omjeru ili za što se vi već odlučite. Ja najviše volim ipak voće, pogotovo šljivu. Ipak je to original knedla.

Zatvorite prstima kuglu i među dlanovima mjesite okruglicu te jednu po jednu odlažite na pobrašnjelu podlogu.

Zakuhajte vodu s malo ulja do vrenja. Kada je zakuhala maknite sa vatre te lagano sa šupljom žlicom stavite knedle u vodu. Vratite na vatru te nakon  jedne minute lagano ih promješajte kako Vam se nebi zalijepile. Kuhajte otprilike 10 minuta te ih iz vode stavljajte u smjesu pripremljenu za valjanje. Uvaljajte i stavite u tanjur za posluživanje.

Ako želite raditi s mrvicama njih ćete napraviti na način da ćete na tavu staviti lijepo maslaca, zavisi o količini koju želite. Stavite maslac da Vam se lijepo otopi i malo zazlati a zatim u njega dodajte mrvice te mješajte dok i one ne dobiju lijepu zlatnu boju. Sklonite sa vatre, dodajte 1 vanilin šećer, malo promješajte i spremno je za valjanje. Vidjet ćete kad stavite knedlu na njih, pucketat će.

Umak od vrnja: 4 žlice ulja sa 3 žlice šećera stavite u tavu i zagrijte. U to stavite 180 g kiselog vrhnja te dobro promiješajte dok se sve ne sjedini. Neka zakuha i umak je gotov. Prelijte preko knedlica.

To je to. Dobar tek!

La Martina Cakes

Komentiraj