Krafne

Krafne inače baš dobro dođu kada je vani hladno, pada kiša ili sniježi snijeg. Onda se mi zaželimo lijepog mirisa u kući i želimo se s nečim zasladiti. Onda uzmemo brašno i mjesimo. Tako lijepo kada i Vas obuzme taj osjećaj da vani nećete izlazit i da imate vremena za kuhinju, zamjesite ove divne krafne. Postoje dva načina koja ću Vam napisati u nastavku. Osim što lijepo izgledaju one su i jako ukusne. I još da napomenem, ove moje krafnice sa slike su iz pećnice ukrašene glazurom od crne i bijele čokolade. Slijedi recept…

Sastojci:

380 g brašna

1 vrećica suhog kvasca

1 žlica šećera

1 prstohvat soli

1 jaje

2 žumanjka

170 ml toplog mlijeka

60 g otopljenog maslaca

Korica 1 naranče ili limuna

10 g meda

Za punjenje:

Marmelada, čokolada, nutella ili po svom izboru.

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje ili bijele čokolade

2 žlice ulja

* Otopiti zajedno na pari i lijepo promiješati. Pričekati da se malo ohladi i valjati krafnice s gornje strane. Ukrasit po želji.

Priprema:

U jednu posudu pomiješati brašno, kvasac, sol i šećer. Dodat jaje i žumanjke, toplo mlijeko, maslac, med i koricu agruma ako ste je odlučili staviti a možete i bez nje ako ne volite. Sve skupa dobro izraditi. Možete slobodno mikserom s nastavcima za tijesto. Kada je smjesa kompaktna pokriti suhom krpom i ostaviti na toplom dok se ne udvostruči. Otprilike 1 h.

Premjesiti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati na otprilike 0,5 cm. Čašom ili kalupom rezati krafne. Pokriti ih krpom i ostaviti još otprilike 20 minuta da odmaraju.

* Vrijeme za pečenje! Moja preporuka prvo dobro ugrijte ulje na jakoj vatri a zatim provjerite je li spremno za prženje tako da ubacite komadić tijesta od krafni u ulje i ako se on odma počne pržiti i dizati znači da možete počet ubacivat svoje krafnice. Smanjite vatru na srednju, ubacite ih s one strane koja nije dirala površinu te poklopite. Par minuta pecite dok ne pozlate zatim ih okrenite i pecite još do kraja ali bez poklopca. Vaditi ih na ubrus i kasnije kada su sve gotove puniti ih špricom iznutra. Sve posuti šećerom u prahu. Meni su ove bolje!

* Druga opcija je da ih sve stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premažite svaku lagano uljem i stavite peći u ugrijanu pećnicu na 190 C – 12 minuta.

Kada su gotove i kad su se ohladile, umakat ih u glazuru i ukrasit.

To je to. Dobar tek!

La Martina Cakes.

Komentiraj