Homemade Burger

Jedva čekam ovaj recept podijeliti sa Vamaaaaa! Stvarno je savršen i tako ukusan. Istina, trebate se malo potruditi ali za ovakav užitak isplati se, vjerujte! Ovako, sve što trebate je kupiti friško i kvalitetno meso, napravit pljeskavice, zatim napravit hamburger peciva i umake po želji. Ja ću Vam napisati što sam sve ja napravila, kako sam ih punila i kako sam ih slagala. I naravno, kakav je to Burger bez hrskavog pomfrita??! Svakako izrežite još koji krumpir, ubacite u vruće ulje, poslužite uz Burger, i eto, svakom porcija. Bacimo se na recept!!!

Sastojci:

Za 6 Burger peciva:

500 g glatkog brašna

1 kesica suhog kvasca

2 žlice šećera

2 žličice soli

60 g omekšalog maslaca

1 jaje

250 ml tople vode

Za premaz: 1 jaje, 1 žlica mlijeka, sjemenke

Pomiješajte brašno, kvasac, sol, šećer te promiješajte. Dodajte nareckan maslac te sve skupa rukom izmješajte. Sada razmutite jedno jaje i dodajte ga smjesi, također dodajte i vodu te sve skupa možete sa mikserom sa nastavcima za tijesto miksati 5 minuta tj dok se smjesa skroz ne sjedini i postane jedna kugla. Također tijesto Vam se neće lijepiti. Sve ovo možete napraviti i rukom ako ste voljni. Pokrijte suhom krpom i stavite u toplo bar 1 sat da se obujam udvostruči. Sad premjesite tijesto i krenite radit peciva. Ja sam tijesto na podlozi premjesila i oblikovala u štrucu te sa rezačem za tijesto odrezala na 6 jednakih djelova. Možete u oštrim nožem. Oblikujte kuglice i stavljajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Svaku kuglicu spljoštite na otprilike 1,5 cm debljine. Pokrijte još malo krpom otprilike 20 min do pola sata. Razmutite jedno jaje sa jednom žlicom mlijeka te mješavinom premažite peciva. Pospite sjemenkama po želji. Stavite posudu s vodom na dno pećnice i ugrijte pećnicu na 200 C. Zatim pecite svoja peciva otprilike 20-30 minuta. Dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Izvadite posudu s vodom a peciva ostavite još malo u ugašenoj pećnici.

Burgeri:

1 kg mljevene junetine

Sol

Papar

Prilozi:

Kapula, salata, rajčica, umaci, panceta…

Priprema:

*** Naravno da Vi možete izbacivati sastojke koje ne volite i dodati svoje omiljene. Ovo je samo moj odabir. Glavno da imate bazu. Peciva i burgere.

Slobodno kupite friško i kvalitetno meso dan prije. Za 6 hamburgera znači i 6 pljeskavica. Napravite pljeskavice na način da uzmete kuhinjsku vagu i vagajte da svaka bude 170 – 180 grama. Zatim oblikujte kuglice. Kad ste to učinili uzmite prozirnu foliju i stavite jednu kuglicu na nju te je prekrijte prozirnom folijom. Lagano valjkom je spljoštite na 0,5 -1 cm debljine. Zamotajte je vrhovima prozirne folije i tako svih šest. Stavite u frižider. Moraju stajati najmanje 2-3 sata a bit će vam odlične i ako ostanu 1 dan u frižideru.

Kada je došlo vrijeme za pečenje maknite foliju s pljeskavice.

Na tavu stavite jako malo ulja te je dobro ugrijte. Na vruću tavu stavljate pljeskavicu i otprilike 3 minute pecite s jedne strane i okrenete i 3 minute s druge strane. Sad posolite i popaprite, nemojte pretjerati. Dovoljan je prstohvat. Na drugu stranu stavljate sir i čekate da se i on dobro otopi. Možete malo tavu poklopit poklopcem.

* VAŽNO! Tips & Tricks.

Prije samog pečenja pljeskavica, ipak sačekajte da se Vaša homemade peciva malo ohlade.

Kada ih razrežete nožem po sredini, na pola, obavezno ih staviti na tavu od pečenja da se zapeku i dobiju koricu. ( unutarnje strane )

• Ja svakako kupim pancetu tanko rezanu na trakice. Ugrijem suhu tavu na jakoj vatri i samo bacim na nju trakice pancete. Gotove su za par sekundi kada pozlate.

• Također i narežem kapulu na tanke kolute i stavim na suhu tavu da uvene. Tada dodam prstohvat šećera i žličicu octa. Nakon nekog vremena dodam još malo vode i pirjam dok kapula skroz ne uvene i ne omekša.

– Pravim sama umak na način:

Burger sauce 1:

Omjer

3:2:1

Majoneza: kečap: senf

Sjediniti te na kraju dodati 1 žličicu octa i 1 žlicu kiselog vrhnja. Sjediniti.

Burger sauce 2:

1:1

Majoneza : kiselo vrhnje

Sjediniti.

Slaganje:

Donje pecivo premažite umakom, na njega stavite pirjanu slatku kapulu, zatim stavite pljeskavicu s otopljenim sirom. Na nju stavite hrskavu zapečenu pancetu. Stavite kolut rajčice i list zelene kristal salate. Gornju polovicu peciva namažite umakom te preklopite Burger. Probodite ga kroz sredinu štapićem i spreman je za poslužiti i pojesti ga.

Možete se poslužiti i slikama ispod tesksta.

Uživajte! Dobar tek!

La Martina cakes

Komentiraj